Gert Ervaren brouwer

  • Male
  • from Ronse
  • Member since Aug 4th 2012
Posts
842
Map Entry
yes
Likes Received
22
Points
854
Profile Hits
133
  • Ik doe dus steeds maal 4. Voor de rest blijft het recept identiek! Voor mijn Fresh Hop Blond doe ik bewust géén koudhop (want die kan ik pas na een paar weken toevoegen, en dan heb ik geen versgeplukte hop).
    • Dag Gert,

      Ik vrees als ik maal 4 ga doen dat mijn bier veel te bitter gaat worden. Ik gebruik al vele jaren eigen hop die ik droog. Het drogen doe ik met een Stockli droogapparaat als volgt;
      Ik vul een mandje met 140g verse hop en droog tot het 50g weegt, dan is er ongeveer 2/3 water verdampt daarom denk ik maal 3.

      Ik geef mijn gedroogde Fuggles hop een alfazuurgehalte van 4 en maak brouwsels van 44L.
      Ik doe dan 100g na 10min koken in de ketel en 30 min later nog 40g van gekochte hop met alfa 5. Ik kook gedurende 70min met de hopbellen los in de ketel.

      Berekend met die waaden heeft mijn bier een 25 ibu wat ik bitter genoeg vind

      Groeten,
      Walter
  • Dag Gert,

    Ik ben walter of brouwerwaldonk, je hebt me zeker al eens ontmoet op een of ander VHM. Ik lees op uw website dat je eenmaal per jaar een KEUN Fresh Hop Blond brouwt met verse hop.
    In mijn brouwsels gebruik ik hoofdzakelijk Fuggles en Cascade hop van eigen oogst die ik eerst droog.
    Mag ik je vragen hoeveel maal het gewicht van gedroogde bloemen jij gebruikt en in hoeveel fasen.

    Groeten,
    Walter