Bier laten brouwen in externe brouwerij

Create an account or sign in to comment

You need to be a member to leave a comment.

 • Het Craywinckelhof hier op een paar 100 meter van mijn deur brouwt voor het grootste deel voor andere mensen.

  Volgens mij geef je gewoon je recept, zeg je welke hoeveelheid je wilt en dan brouwen ze het en kan je het 'overkopen' van hun.

 • Ook opletten met (alle) "bijberoepen" .

  Bv: als je als werknemer die werk voor een werkgever een bijberoep uitoefent en je wordt ZIEK krijg je GEEN ZIEKTE UITKERING !!!!!

  Tenzij je via Uw boekhouder ELKE MAAND een formulier laat schrijven dat de inkomsten van uw bijberoep NUL zijn aan de controleurs van de ziekenkas.

  Dus in "ons" geval bier laten brouwen door een externe brouwerij en deze ook laten verdelen en verkopen terwijl je ziek(bv ongeval) thuis zit zou wel eens kunnen leiden tot GEEN UITBETALING van de ziekenkas.

  Want via de kruispuntbank menen deze te weten dat ge nog inkomsten hebt ...

  Recent nog zo een klein drama weten gebeuren waar dat na enkele maanden werd geconstateerd dat de ziekenkas niks betaalde en dat na navraag hierover de ziekenkas zei dat deze persoon " ondanks dat hij al meer dan 30 jaar voor een baas werkte die correct zijn RSZ-bijdragen had betaald zij geen uitbetalingen deden omdat hij een BTW-nummer had en als bijgevolg nog inkomsten ... ??"

  En daar zat hij dan met NUL inkomen als gevolg van een bijberoepje waarvoor hij 20 jaar eerder "alles officieel had laten maken" om ook zich hiervoor te kunnen verzekeren voor derden edgl.

  Hij heeft na veel geduld(meer dan half jaar) ze op de ziekenkas kunnen overtuigen dat het bijberoepje niet van dien aard is dat er zulke inkomsten waren dat ge er kunt van leven. (transistorradiootjes van de jaren 70 restoreren = niet echt een geldmachine)

  Hierdoor trekt hij nu ziekenkas maar moet wel ELKE MAAND zijn boekhouder een officieel attest laten maken van NUL inkomsten.

  Maw woorden hij moet de rest van zijn arbeidsongeschiktheid (de rest van zijn beroepsleven want hij is invalide verklaard) steeds elke maand naar zijne boekhouder voor zo een attestje ... en eens een keer vergeten of te laat binnensturen is op zijn minst 3 maanden geen uitkering en de hele procedure om toch in orde geraken terug doorlopen ...


  + (bijna vergeten) om toch de ziekte uitkering in orde te krijgen was 1 van de voorwaarden dat hij gedurende "de laatste 5 jaar geen PERSOONLIJKE INKOMSTEN had gehad" uit dat bijberoepje ...


  De zaak mag nog wel INKOMSTEN hebben maar hij mag zichzelf GEEN LOON uitkeren ... hij kan dus nog een aantal OVEREENGEKOMEN UREN PER MAAND (met de ziekenkas) transistorradiootjes restoreren en daarvan een factuur maken maar daarvan mag hij niks ontvangen, de zaak wel ...

  Raar allemaal hé, allez dat vind ik toch.

  De jaarinkomsten van zijn zaak waren van die orde dat hij hiermee zijn SABAM bijdrage kon van betalen (ik ben niet zeker : 450 euro/jaar)


  Toch iets wat je een beetje in gedachte moet houden vind ik want dit was geen prettige ervaring als je met studerende kinderen met NUL inkomen komt te staan en je denkt dat je met alles in orde bent.

 • Vraag is dus: hoeveel bier moet je maandelijks maken en verkopen om uit je kosten te geraken?

  Als het louter een hobby blijft, met beperkte verkoop links en rechts, dan is dat allemaal de moeite niet. Maar als het plots begint te lopen, je staat al eens op een beurs, je verdeelt via een bierhandel, ... , er komt langzaam meer vraag, je moet dan extra apparatuur aanschaffen, verzekeringen nemen, ... dat is een ander verhaal. Dan overschrijdt je de hobby-grens. Vraag is vanaf welk volume per maand dat rendabel is? Iemand ervaring mee?

 • Vraag is dus: hoeveel bier moet je maandelijks maken en verkopen om uit je kosten te geraken?

  Als je als bierfirma aan de slag gaat is dit niet zo veel hoor.

  Voor een batch van 500l betaal je rond de €1500 (voor een bier met standaard ingrediënten). Dit is dus +/- €1 per flesje van 33cl (incl etikketering en leeggoed). Afhankelijk van je type klanten (particulieren, drankhandel of horeca) kan je hierop veel of iets minder winst maken.

  Het interessantste is om een overeenkomst te kunnen sluiten met een lokale drankhandel / biersteker of supermarkt, dan ben je meteen van je stockageprobleem vanaf.


  De enige onkosten die je hebt zijn:

  - adverteren

  - evt website hosting

  - representatiekosten, t.t.z. gratis bier weggeven op proeverijkes


  Als je dat allemaal bijeen telt dan maak je waarschijnlijk "verlies" op je eerste batch. Maar dit verlies kan je inbrengen in je personenbelastingen, evenals de aanschaf van brouwmateriaal en ingrediënten voor het ontwikkelen van recepten... je hobby wordt dus eigenlijk "gratis".


  In principe zou je vanaf de tweede batch wel wat meer omzet moeten kunnen draaien... dit is natuurlijk onder de hypothese dat je klanten allemaal willen bijbestellen... en zoals reeds aangehaald: er zijn veeeeeeel concullega's op de markt... Rijk zal je er niet van worden...


  't blijft een kwestie van veel rekenen en afwegingen maken.


  Succes in ieder geval !

  Planning: Appelbier, Bosvruchtenbier
  Hoofdgisting: ---
  Lagering: ---
  Hergisting op fles: Framboos Experiment
  Bierkelder: Straffe Stan IPA; Tripel Mozaïek 2016

 • Even enkele opmerkingen op Haegi zijn post, deze opmerkingen maak ik na al een half jaar onderzoek te doen naar het oprichten van een bierfirma, tevens heb ik reeds een jaar een ander bijberoep mét boekhouder.


  Opmerkingen:

  - "Als je dat allemaal bijeen telt dan maak je waarschijnlijk "verlies" op je eerste batch. Maar dit verlies kan je inbrengen in je personenbelastingen":

  Elke boekhouder zal je afraden om verlies in te brengen in je personenbelasting, je kan dit doen maar je komt direct op de lijst bij de fiscus om controles te gaan uitvoeren (wat je eigenlijk moet vermijden, ook al is alles in orde). De fiscus doet over dergelijke zaken zéér moeilijk.


  Een quote over dit onderwerp van op juridischforum.be:

  "Totaal acceptabel.


  Evenwel, de kans op controle zal zeer groot zijn wanneer u uw verliezen als eenmanszaak gaat gebruiken om minder personenbelastingen op uw hoofdberoep te betalen, indien u recht in uw schoenen staat zal controle niet noodzakelijkerwijze in bijbetalingen resulteren.  Waar gaat men bij controle vooral naar kijken is dat het materiaal dat u aangekocht hebt absoluut nodig is voor uw zelfstandige activiteit, en vooral dan het soort materiaal dat bijvoorbeeld heel makkelijk privé ook kan gebruikt worden.


  Zoals computers, smartphones, tabletten, voertuigen, enzoverder.


  Daar een eenmanszaak altijd op uw thuisadres is gaat men ook goed de percentages van privé/beroeps gebruik controleren, zoals bijvoorbeeld internet toegang, elektriciteit en verwarming van het gedeelte van uw woonst waar u uw zelfstandige activiteit uitvoert. Dus zeker zien dat u aanvaardbare percentages gebruikt.


  Er zal mogelijks wat over en weer onderhandeld worden, maar wanneer u alles eerlijk doet en de fiscus kan overtuigen dat alles correct is (eventueel een degelijk uitgewerkt business plan) zal u geen grote problemen ondervinden.

  Spijtig genoeg zijn er velen voor u geweest die via een bijberoep allerhande luxe items aankochten, met het gedacht dat deze door vadertje staat gingen betaald worden door deze uitgaven af te trekken van hun inkomsten van hoofdberoep."  - "Evenals de aanschaf van brouwmateriaal en ingrediënten voor het ontwikkelen van recepten... je hobby wordt dus eigenlijk "gratis"":

  Tricky, je kan dit proberen maar aangezien je op papier een "groothandel" bent in bier, kan je onder dit beroep geen brouwmateriaal aankopen, want je bent geen brouwer. Dus ook hier zal bij een controle de fiscus moeilijk doen en je eventueel dwingen om de kosten alsnog te betalen.

 • Tricky, je kan dit proberen maar aangezien je op papier een "groothandel" bent in bier, kan je onder dit beroep geen brouwmateriaal aankopen, want je bent geen brouwer. Dus ook hier zal bij een controle de fiscus moeilijk doen en je eventueel dwingen om de kosten alsnog te betalen.

  Gaat volgens mij zelfs nog iets verder : als je die installatie gaat gebruiken voor je bijberoep, dan brouw je niet langer voor consumptie in huiselijke kring en is het zelfs mogelijk dat je miserie krijgt met accijnzen. Ik zou die installatie volledig buiten het bijberoep houden en er wel voor zorgen dat ze mooi is ingeschreven bij de belastingen. Accijnzen zijn een van de grote melkkoeien van de Belgische staat en die heeft niet graag dat je met zijn melk gaat lopen.


  Wat ik ooit plan te doen is eerst een vooral een heel uitgebreid businessplan uitwerken en goed nadenken waar ik naartoe wil groeien. Ga ik het als een eenmalige activiteit doen, of wil ik het op frequente basis gaan herhalen. Hoeveel/weinig en waar hoop ik naartoe te groeien. Wat is de realistische opbrengst van 1000l? Niet gewoon even bruto en netto, neen je moet dat eigenlijk veel uitgebreider aanpakken. Zoals we mooi op het werk zeggen : de EBIT en net revenue berekenen alsook je free cashflow. Klinkt allemaal heel fancy, en dat is het ook, maar als je de termen wat gaat vereenvoudigen wil het zeggen dat je stapsgewijs je inkomsten voor belastingen en interesten, netto opbrengsten en het beschikbare cash geld van je bedrijf gaat in kaart brengen. Na een paar jaar kan je adhv. deftige registratie van deze cijfers in voorgaande jaren, een redelijk nauwkeurige schatting maken van wat je opbrengsten in een volgend jaar kunnen zijn. Zo kan je je investeringen plannen.


  Maar eerst een paar recepten uitwerken waarvan ik zeg : dàt is een goed bier. Daarna dit bier objectief laten proeven door een aantal mensen die een eerlijke mening durven geven en deze ook kunnen onderbouwen. In die fase zit ik momenteel :) De zoektocht naar dat bier.


  Rijk zal ik er nooit van worden, maar als het me van de straat kan houden ben ik ook al tevreden. Geld is ook niet alles ;)

 • Idd, ik doe het ook voor de erkenning enzo hoor, niet voor het geld.


  Het bier heb ik al, ik ben nu bezig met een afzetmarkt te bewerkstelligen. Tot nu toe in 3 cafe's langsgeweest en alle drie willen ze het verkopen en 1 drankenhandel is ook al binnen. Voor de rest bestaat mijn vriendengroep uit 12 personen en doen we geregeld BBQ's, daar zal ook wel een heel deel naartoe vloeien ;)

 • Ondertussen zijn we weer enkele maanden verder, en hebben mijn broer en ik dan toch de stap gezet!

  Onze eerste bierfirma batch is ondertussen de deur uit, op 2-3 weken tijd en werd enthousiast onthaald. (1200L)


  Als mensen echt vragen hebben beantwoord ik die graag op basis van onze bevindingen. Allemaal heel spannend in het begin, en het moment dat ge iemand voor het eerst op café u bier ziet bestellen, is onvergetelijk, dat alleszinds ! ;)


  http://www.ostdonkbieren.be

  http://www.facebook.com/ostdonkbieren

 • Als je een bierfirma wil oprichten met enkele vrienden, kan je dit ook doen via de VZW vorm. Je kan je zelfs een kleine vergoeding uitkeren vanuit een VZW. Voorwaarde is volgens mij dat de VZW minstens 3 leden moet hebben, maar daar ben ik niet helemaal meer zeker van. Een btw nummer aanvragen voor een VZW is mogelijk en zelfs gewenst.


  groeten

  Bart

 • Wel oppassen met een VZW, het opstellen van de statuten en het bijhouden van het nodige papierwerk is niet niks en vraagt wel wat kennis. Je kan de statuten laten opstellen door een expert maar dat kost geld. Een feitelijke vereniging is eigenlijk ideaal, vooral omdat je met weinig investeringen en kosten zit.

 • Wel oppassen met een VZW, het opstellen van de statuten en het bijhouden van het nodige papierwerk is niet niks en vraagt wel wat kennis. Je kan de statuten laten opstellen door een expert maar dat kost geld. Een feitelijke vereniging is eigenlijk ideaal, vooral omdat je met weinig investeringen en kosten zit.

  Bij VZW moet je de boekhouding nauwgezet bijhouden. Anderzijds biedt dat grote voordelen naar verzekeringen, aansprakelijkheid, ... toe. Maar eerlijk gezegd dient een "vereniging" niet voor het commercieel brouwen van bier, daar moet je een "firma" voor oprichten. Een VZW kan onkostenvergoedingen uitkeren, maar die moet je kunnen verantwoorden bij controle. Kan natuurlijk wel als het een hobby-club onder vrienden blijft, kleinschalig onder de kerktoren, maar om aan drankenhandels e.d. te verkopen, lijkt me dat een beetje op het randje.

 • Bij VZW moet je de boekhouding nauwgezet bijhouden. Anderzijds biedt dat grote voordelen naar verzekeringen, aansprakelijkheid, ... toe. Maar eerlijk gezegd dient een "vereniging" niet voor het commercieel brouwen van bier, daar moet je een "firma" voor oprichten. Een VZW kan onkostenvergoedingen uitkeren, maar die moet je kunnen verantwoorden bij controle. Kan natuurlijk wel als het een hobby-club onder vrienden blijft, kleinschalig onder de kerktoren, maar om aan drankenhandels e.d. te verkopen, lijkt me dat een beetje op het randje.

  Die onkostenvergoeding is forfaitair tegenwoordig. Je moet dus geen verantwoording afleggen. Statuten kan je gemakkelijk copy/pasten van een bestaande vereniging.


  grtz

  Bart

 • Die onkostenvergoeding is forfaitair tegenwoordig. Je moet dus geen verantwoording afleggen. Statuten kan je gemakkelijk copy/pasten van een bestaande vereniging.


  grtz

  Bart

  Als ik mij niet vergis dien je als VZW ook nog een adviesraad te hebben die de controle uitoefent over de boekhouding van de VZW (en dit mogen niet de bestuursleden zijn), elke wijziging in bestuursleden, adviesraad of statuten gepubliceerd dient te worden in het stadsblad, dit je ook telkens weer geld kost (100 a 300€). En bij het stopzetten van de VZW je het saldo dient te schenken naar een goed doel.

 • Anderzijds biedt dat grote voordelen naar verzekeringen, aansprakelijkheid, ... toe.

  Eigenlijk niet, hoewel een verzekering minder moeilijk gaat doen met het toekennen van een verzekering en het uitkeren ervan naar de andere partij, kan zij wel degelijk de kosten verhalen op de vzw zelf en daardoor ook bij het bestuur ervan. Als er sprake is van verwaarlozing van bijvoorbeeld de brandveiligheid, dan kan er bovendien een strafrechterlijk dossier worden geopend naar de verantwoordelijken (lees bestuur) indien er sprake is van bijvoorbeeld nalatigheid. Het voordeel van de beperkte aansprakelijkheid is vooral op financieel gebied waar je het risico op de vereniging draagt en niet op de personen.


  Je moet dus geen verantwoording afleggen.

  Je moet als bedrijf, vereniging of persoon altijd verantwoording afleggen als de fiscus daar naar vraagt. En dan val je terug op de wetgeving rond vzw's in dit geval. En aangezien het doel van je vzw een economische activiteit is (lees de verkoop van bier) zonder dat daar een goed doel of een vereniging achter staat, ga je het knap lastig krijgen om de vergoedingen te verantwoorden die je aan de bestuursleden uitkeert. En geloof me, die audits worden veel meer uitgevoerd dan je denkt.

  Als ik mij niet vergis dien je als VZW ook nog een adviesraad te hebben die de controle uitoefent over de boekhouding van de VZW

  Je moet een erkend boekhouder hebben die de boeken doet, die mag wel deel uitmaken van het bestuur geloof ik. Wij hadden met het jeugdhuis geluk dat we een kersverse (net van de schoolbanken) boekhouder hadden. Die is voor een vzw trouwens zijn gewicht in goud waard. Wat die kerel allemaal niet vond dat we als subsidies konden krijgen en hoe weinig we ervoor moesten doen...


  De beste raad die ik u kan geven : als je iets op poten wil gaan zetten waar geld is mee gemoeid, ga dan eens praten met je lokaal ondernemingsloket en een goede boekhouder. Vaak biedt je bank ook iets soortgelijks aan.

 • Je moet natuurlijk de doelstelling van de VZW wat breder benoemen dan louter verkopen van bier. Je kan bv als doelstelling "de verspreiding en promotie van lokaal geproduceerde artisanale producten" nemen. Je verzint maar wat. De onkosten die je jezelf uitbetaald hoeven echt niet aangetoond te worden hoor, maar het is altijd wel interessant te kunnen aantonen dat je vereniging meerdere activiteiten organiseert zoals bv een bierproeverij enz.

  Als je de vzw opheft, moet je inderdaad de resterende gelden overmaken naar een gelijkaardige vereniging of goed doel, maar dat kan je ook nog omzeilen mits wat creativiteit. Maak je echter geen illusies een bierfirma brengt pas echt wat op als je een 400 tot 500HL per jaar kan verkopen. Daaronder ga je elke euro die je verdient terug moeten investeren in promotie-materiaal enz...

  Wij hebben 7 jaar onder een vzw vorm gewerkt. Naast de promotie van ons eigen bier organiseerden we ook nog wel andere zaken zoals een festival, bierproeverijen enz. Opbrengst na 7 jaar hard werken = NUL!

  Maar we hadden er wel een mooie klantenportefeuille mee opgebouwd die natuurlijk noodzakelijk was om de bank te overtuigen om zwaar over de brug te komen toen we onze eigen brouwerij opgestart zijn.

 • Zoals je zelf aangeeft kan je veel als je foefelt. Probleem is dat je aan het foefelen bent. Zolang de fiscus van niets weet, is er geen vuiltje aan de lucht, maar als er str... aan de knikker komt ben je meteen goed gejost. En denk niet dat het niet kan, het volstaat dat een anoniem iemand een tip geeft op de juiste plek om de aandacht van de fiscus te krijgen. Ik weet dit uit een voorval bij iemand die ik ken (ga hier niet verder op in). De persoon in kwestie had het geluk dat hij volledig in orde was, maar ze hebben zijn papieren wel helemaal binnenstebuiten gekeerd.

  Het is net zoals het al dan niet aangeven van je hobbybrouwerij bij D&A, er zijn heel veel hobbybrouwers die het niet doen en er nooit enige last mee gaan hebben. Maar toch zijn er die er een boete aan hebben overgehouden (staat hier ergens op het forum trouwens). Zelf heb ik eieren voor mijn geld gekozen en gewoon de aangifte ingevuld. Heeft me niks gekost trouwens en nu ben ik in orde.

 • Wij hebben 7 jaar onder een vzw vorm gewerkt. Naast de promotie van ons eigen bier organiseerden we ook nog wel andere zaken zoals een festival, bierproeverijen enz. Opbrengst na 7 jaar hard werken = NUL!

  Als je opbrengst na 7 jaar hard werken = NUL, was een VZW dan wel de juiste manier? 8->

 • Zoals je zelf aangeeft kan je veel als je foefelt. Probleem is dat je aan het foefelen bent. Zolang de fiscus van niets weet, is er geen vuiltje aan de lucht, maar als er str... aan de knikker komt ben je meteen goed gejost. En denk niet dat het niet kan, het volstaat dat een anoniem iemand een tip geeft op de juiste plek om de aandacht van de fiscus te krijgen. Ik weet dit uit een voorval bij iemand die ik ken (ga hier niet verder op in). De persoon in kwestie had het geluk dat hij volledig in orde was, maar ze hebben zijn papieren wel helemaal binnenstebuiten gekeerd.

  Het is net zoals het al dan niet aangeven van je hobbybrouwerij bij D&A, er zijn heel veel hobbybrouwers die het niet doen en er nooit enige last mee gaan hebben. Maar toch zijn er die er een boete aan hebben overgehouden (staat hier ergens op het forum trouwens). Zelf heb ik eieren voor mijn geld gekozen en gewoon de aangifte ingevuld. Heeft me niks gekost trouwens en nu ben ik in orde.

  Wij zijn meerdere malen gecontroleerd en er telkens zonder problemen door geraakt. Alles wat we deden was perfect legaal in orde. Het enige waar je op moet letten is dat je meer doet dan alleen maar je bier verkopen.

 • Het is net zoals het al dan niet aangeven van je hobbybrouwerij bij D&A, er zijn heel veel hobbybrouwers die het niet doen en er nooit enige last mee gaan hebben. Maar toch zijn er die er een boete aan hebben overgehouden (staat hier ergens op het forum trouwens). Zelf heb ik eieren voor mijn geld gekozen en gewoon de aangifte ingevuld. Heeft me niks gekost trouwens en nu ben ik in orde.

  Ik ben ook maar over de schreef gekomen, na 14 dagen had ik mijn goedkeuring al terug in de bus, ook geen kosten aan gehad, dus waarom niet uw thuisbrouwerij aangeven...? Ik was er lang tegen, dacht van -wie niet weet niet deert-, maar je zou maar eens "iemand" moeten hebben die je een poets wil/wou bakken. Ben nu gerust en kan ik fier en zonder angstgevoel tegen gelijk wie zeggen dat ik hobbybrouwer ben...

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Iemand een idee met wat de opslagplaats in orde moet zijn voor de FAVV? Kan geen eenduidig antwoord vinden en meerdere mails naar FAVV geven telkens een ander antwoord.


  Opslagplaats dus voor bier van een bierfirma, niet zelf geproduceerd dus.


  Ik dacht te weten bijvoorbeeld dat de dozen op een pallet moeten staan (van de grond) en dat er geen dingen zoals verf in de ruimte mogen staan.

  Iemand die kan verbeteren/aanvullen?

 • Best mogelijk dat hier regels over bestaan, maar ik heb hierover zelf toen we nog bierfirma waren, nooit controle op gehad. Zoals je zelf aangeeft alles op een pallet zetten en zeker geen chemicaliën in dezelfde ruimte stockeren. Ik veronderstel dat accijns al door de brouwer betaald is?

 • Nog nooit van dergelijke cursus gehoord. Merendeel van de mensen denkt ook gewoon dat je een brouwerij bent.

  Ik zeg elke keer dat mijn bier ergens anders gebrouwen wordt, en als ze dan bij mij thuis komen dan vragen ze waar mijn brouwinstallatie staat...

  Mensen snappen ook niet goed hoeveel werk in zoiets kruipt (maar das bij het merendeel van de jobs zo).