Founders Robust Porter

Create an account or sign in to comment

You need to be a member to leave a comment.

  • Eerste poging om een Founders Porter te brouwen, alle tips en opmerkingen zijn zeker welkom.

    Het recept is gebaseerd op tips van de brouwer van Founders Porter. Hopelijk heb ik het een beetje correct geïnterpreteerd.


    try about 10% Chocolate Malt, 7% Munich, 5% Carapils, and 3% Crystal Dark. I also throw in a little bit of Black Malt for a slightly burnt character. Mash in around 155 degrees and target an OG between 17 and 18 Plato. We use Nugget hops for bittering and Willamette and Crystal for flavor/finishing hops, targeting 45 IBUs. Ferment with an American yeast and it should terminate between 5 and 6 Plato, leaving you with 6.5% ABV and a full bodied robust Porter. Good luck, hope this helps.


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    FRP

    Naam recept

    First Robust Porter

    Brouwdatum

    10-01-2018

    Bierstijl

    Porter (Robust)

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,066 SG

    Berekende kleur (Morey)

    115 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    46 IBU

    Brouwzaalrendement

    72,0 %

    Kooktijd

    0 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    23,00 l

    Water

    3,42 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    66 mg/l

    12 mg/l

    66 mg/l

    215 mg/l

    94 mg/l

    41 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    4,60 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    72,4 %

    0,63 kg

    Chocolademout

    Dingemans

    900 EBC

    9,9 %

    0,50 kg

    Caramunich II

    Weyermann

    120 EBC

    7,9 %

    0,31 kg

    Cara-pils

    Weyermann

    4 EBC

    4,9 %

    0,19 kg

    Cara 120

    Dingemans

    120 EBC

    3,0 %

    0,13 kg

    Ontbitterde zwarte mout

    Dingemans

    1400 EBC

    2,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Eiwitrust

    53,0 °C

    1 min.

    20 min.

    3,6 l/kg

    Beta-amylase

    63,0 °C

    20 min.

    15 min.

    3,6 l/kg

    Alfa-amylase

    72,0 °C

    15 min.

    30 min.

    3,6 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    3,6 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    22,0 g

    Nugget

    pellets

    13,0%

    60 min.

    31,4 IBU

    22,0 g

    Willamette

    pellets

    5,5%

    20 min.

    8,0 IBU

    22,0 g

    Crystal

    pellets

    3,5%

    20 min.

    5,1 IBU

    7,5 g

    Crystal

    pellets

    3,5%

    5 min.

    0,6 IBU

    7,5 g

    Willamette

    pellets

    5,5%

    5 min.

    0,9 IBU

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    22,0 g

    Safale American (US-05)

    bovengist

  • Als ik goed lees en reken in hun beschrijving werken ze met een gist die een SVG van 70% haalt. Dat is niet veel. De US-05 gaat daar los boven zitten, daar mag je zeker van zijn. Ik zou een andere gist gebruiken, eentje die niet zo goed overweg kan met de complexere moutsuikers zoals een S-33. Ik weet het, het is geen US gist maar hij zou wel perfect bij de benodigde SVG zitten. Eventueel door hem zo koel mogelijk te vergisten kan je het smaakprofiel ook wat sturen?

  • Ik heb ook al een kloonrecept opgesteld in Brouwhulp met toch wat opmerkelijke verschillen:

    - ik gebruik zoveel mogelijk mouten van Thomas Fawcett

    - ik maisch 60 minuten op 69°C

    - mijn watersamenstelling is wat anders:




    - ik gebruik een andere gist: Danstar Nottingham of WLP001


    Recept is pas voor in maart, waarschijnlijk zal ik nog wel een en ander veranderen.

  • Als ik goed lees en reken in hun beschrijving werken ze met een gist die een SVG van 70% haalt. Dat is niet veel. De US-05 gaat daar los boven zitten, daar mag je zeker van zijn. Ik zou een andere gist gebruiken, eentje die niet zo goed overweg kan met de complexere moutsuikers zoals een S-33. Ik weet het, het is geen US gist maar hij zou wel perfect bij de benodigde SVG zitten. Eventueel door hem zo koel mogelijk te vergisten kan je het smaakprofiel ook wat sturen?

    Bedankt voor de tip W@lter. Ik ga de gistgids van brouwland nog eens doorlopen, maar de S-33 lijkt inderdaad wel in aanmerking te komen.

  • Aan de watersamenstelling heb ik tot nu toe nog geen aandacht besteed. :blush::-$ Is wel een voornemen om dit in 2018 wel te gaan doen. Als beginnend hobbybrouwer wil ik eerst de verschillende mouten, hopsoorten en gisten leren kennen.

    Begin jij het maischen op 69°C of heb je eerst nog een eiwitrust alvorens naar 69°C te gaan? En ik neem aan dat je nog even naar 78°C gaat? Lijkt me in ieder geval interessant om ook eens te proberen.

    De mouten ga ik behouden, over de gist twijfel is nog. Maar waarschijnlijk ga ik de tip van W@lter volgen en voor de S-33 gaan.


    We zouden deze zomer de resultaten eens kunnen vergelijken, samen met een echte Founders Porter.

  • Of MJ M15 Empire Ale, of MJ M36 Liberty Bell Ale. Deze waren respectievelijk M03 Newcastle Dark Ale en M79 Burton Union.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • Aan de watersamenstelling heb ik tot nu toe nog geen aandacht besteed. :blush::-$ Is wel een voornemen om dit in 2018 wel te gaan doen. Als beginnend hobbybrouwer wil ik eerst de verschillende mouten, hopsoorten en gisten leren kennen.

    Begin jij het maischen op 69°C of heb je eerst nog een eiwitrust alvorens naar 69°C te gaan? En ik neem aan dat je nog even naar 78°C gaat? Lijkt me in ieder geval interessant om ook eens te proberen.

    De mouten ga ik behouden, over de gist twijfel is nog. Maar waarschijnlijk ga ik de tip van W@lter volgen en voor de S-33 gaan.


    We zouden deze zomer de resultaten eens kunnen vergelijken, samen met een echte Founders Porter.

    Geen eiwitrust, direct naar 69°C en na een uur uitmaischen op 78°C. We kunnen beide versies zeker eens vergelijken op de VHM.

  • Of MJ M15 Empire Ale, of MJ M36 Liberty Bell Ale. Deze waren respectievelijk M03 Newcastle Dark Ale en M79 Burton Union.

    Ik zou zeggen de M15, mja. De M36 zou ik niet gebruiken. Moeilijk gistje dat diep doorgaat en in de fles nog wel eens durft verder te gaan.:-S

  • Ik zou zeggen de M15, mja. De M36 zou ik niet gebruiken. Moeilijk gistje dat diep doorgaat en in de fles nog wel eens durft verder te gaan.:-S

    Interessant om te weten. De M15 heb ik zelf al gebruikt in een porter, met goed gevolg eigenlijk, van de M79 heb ik nog twee zakjes liggen.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • Misschien nog een domme vraag, maar volgens de brouwer van Founders zou er in hun bier 10% chocolade mout zitten. Als ik de specificaties van zowat alle chocolade-mouten en Carafa type 2 lees, geven ze aan om maximaal 5% te gebruiken. Ga ik het brouwsel hier niet mee om zeep helpen?

  • Klopt het dat de Thomas Fawcette Pale chocolate malt toch wel verschillend is van de andere chocolade mouten? Ik dacht dat ze deze mout op een lagere temperatuur roosterden dan andere chocolade mouten. Vandaar dat ze wel 10% als maximum gebruik gaven.


    w@lter, welke chocolademout gebruikte je voor je stout?

  • Ik brouw al jaren een heerlijke stout met 5% ontbitterde gerstemout (1400EBC) en 3,7% chocolate rogge mout (800EBC) en dat er nu een % meer roost mout moest in zitten maakt echt het verschil niet hoor.
    Belangrijker is dat je totale plaatje klopt en je bier in balans is. Bitterheid(sgewaarwording)/ einddichtheid, alcohol gehalte, ......
    Vb hier de mout samenstelling bitterheid verhoudingen enz.. van mijn stout.

  • Mijn versie hieronder, ik koos voor waterprofiel black balanced. Brouwen is pas begin maart, dus jullie hebben nog ruim de tijd om te reageren.;)

    De mouten heb ik gisteren besteld bij Brouwmarkt, hier in België kon ik ze niet vinden.


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-03

    Naam recept

    Founders Porter

    Brouwdatum

    01-03-2018

    Bierstijl

    Porter (Robuust)

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,066 SG

    Eind SG

    1,019 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    71,2%

    Alcoholgehalte

    6,1 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    109 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    45 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    14,00 l

    Gedemineraliseerd water

    6,00 l

    Water uit Diest, België

    1,70 g

    CaCl2

    1,60 g

    CaSO4

    1,20 ml

    Melkzuur

    0,50 g

    MgSO4

    11,87 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    50 mg/l

    4 mg/l

    34 mg/l

    78 mg/l

    33 mg/l

    69 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    4,28 kg

    Pale mout. Maris Otter

    Thomas Fawcett and Sons

    5 EBC

    73,5 %

    0,58 kg

    Chocolademout

    Thomas Fawcett and Sons

    1000 EBC

    10,0 %

    0,41 kg

    Münchenermout

    Dingemans

    15 EBC

    7,0 %

    0,29 kg

    Cara-pils

    Weyermann

    4 EBC

    5,0 %

    0,17 kg

    Dark Crystal mout

    Thomas Fawcett and Sons

    300 EBC

    3,0 %

    0,09 kg

    Zwarte mout

    Thomas Fawcett and Sons

    1300 EBC

    1,5 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Amylaserust

    69,0 °C

    1 min.

    60 min.

    3,4 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    3,4 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    20,0 g

    Nugget

    pellets

    13,0%

    60 min.

    31,5 IBU

    20,0 g

    Willamette

    pellets

    5,5%

    20 min.

    8,1 IBU

    20,0 g

    Crystal

    pellets

    3,5%

    20 min.

    5,1 IBU

    10,0 g

    Crystal

    pellets

    3,5%

    0 min.

    0,0 IBU

    10,0 g

    Willamette

    pellets

    5,5%

    0 min.

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    22,0 g

    Nottingham ()

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    14,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    16,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    16,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,019 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    71,2%

    Temp. nagisting

    10,0 °C

    Temp. lagering

    10,0 °C

  • Maak eens een bier met 40% carapils en post de resultaten he.

    Stel dat maar voor aan Jacques op het Nederlandse forum: die doet graag proefjes. Ik heb geen tijd voor die flauwe kul, ik wil gewoon brouwen.

    Ik ga beginnen met in maart deze porter te brouwen, mits nog wat kleine aanpassingen. Daarna staan er al 3 andere bieren ongeduldig te wachten om gebrouwen te worden. Die recepten bevatten geen carapils.