Chocolade hazelnoot porter

Create an account or sign in to comment

You need to be a member to leave a comment.

  • Als we nog eens tijd hebben gaan we deze brouwen. Waarschijnlijk pas in april

    Hoewel er hier veel mensen zijn die denken bij mout van less is more kon ik me toch niet laten om er 3 verschillende chocolade mouten in te steken 8o. Heb wel nog nooit de rogge chocolade mout gebruikt, iemand hier ervaring mee?

    De gewone roggemout heb ik erin gestoken voor wat extra body te verkrijgen.

    Voor de hazelnoten ga ik er gewoon enkele op whiskey laten trekken en voor bottelen toevoegen.


    BROUWPLANNER 2.02 RAPPORT - Datum Export: 2/02/2018 14:51:35

    Naam van het bier : choco is een beetje nuts

    Type van het bier : Porter

    Brouwvolume : 30 liter

    Extractie-efficiëntie : 72%

    Voorspelling begindensiteit : 1067,9 SG /16,6 °P /17,1 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1014,3 SG /3,8 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,1%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 36 IBU / 144 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 5,400 59,3%

    Munich mout 15 15 1,000 11,0%

    Weyermann Roggemout 6 0,600 06,6%

    TF Crystal 150 0,480 05,3%

    TF Brown malt 180 0,480 05,3%

    TF Pale choco 500 0,480 05,3%

    weyermann Choco roggemout 650 0,240 02,6%

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,240 02,6%

    Caraffa type 1 800 0,180 02,0%


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 32,5 liter aan 64 °C

    60,0°C gedurende 0 min. min (1e fase, Eiwitrust)

    63,0°C gedurende 20 min (ß amylase (maltose))

    67,0°C gedurende 40 min (Gemengde amylase)

    73,0°C gedurende 15 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C

    Totaal spoelwater : 16,4 liter aan max 80 °C

    Spoelen tot : 1018 SG (Of 4,7 °P of 4,9 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,0% 18 fwh 17,0

    Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,0% 42 43' 19,0


    KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Cacao nibs 50,0 0 dry



    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis US-05

    Gisteigenschappen : Universeel, krachtig, bier verbleekt.(Wyeast 1056)

    Advies temp. : 20

    Instructie gist : 24 gram rehydrateren in vooraf gekookt water afgekoeld tot 25°C



    :drinken:

  • Ik sta hier ook met een ris in de vergisting waarbij ik cacao nibs zal toevoegen.

    Hier en daar hoor je van deze voordien nog eens te roosteren in de oven. Wat doe jij Willem?

  • Ik heb die al veel ik bieren gebruikt maar geroosterd nog nooit.

    Wat ik wel vind is dat hoelanger je ze laat weken hoe meer bitter en aards achtige smaken afgeven en hoe minder lang meer chocolade. Dus ik vind het wel tof om een deel vroeg toe te voegen achter de gisting en dan nog een groot deel later tijdens de lagering.

  • Ik heb die al veel ik bieren gebruikt maar geroosterd nog nooit.

    Wat ik wel vind is dat hoelanger je ze laat weken hoe meer bitter en aards achtige smaken afgeven en hoe minder lang meer chocolade. Dus ik vind het wel tof om een deel vroeg toe te voegen achter de gisting en dan nog een groot deel later tijdens de lagering.

    Zo had ik het ook al gelezen. Is 10 dagen voor bottelen goed voor laatste gift?